Sulejman Tihić

Rođen 26.11.1951. godine u Bosanskom Šamcu.

1975. diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
1975. – 1983. – sudija i javni tužilac u Bosanskom Šamcu
1983. – 1992. – advokat

Član Stranke demokratske akcije od njenog osnivanja 1990. godine, predsjednik Općinskog odbora SDA u Bosanskom Šamcu i član Glavnog odbora.

april 1992. – august 1992. – zatočenik srpskih koncentracionih logora u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici (Beograd) i Sremskoj Mitrovici.

1994. – 1996. – šef Konzularnog odjela Ambasade Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj.

1996. – 1999. – ministar savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Sarajevo.

1996. – 2000. – poslanik u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske.

2000. – 2002. – potpredsjednik Narodne skupštine entiteta Republike Srpske.

2001. – 2005. – predsjednik SDA, prvi mandat (izabran na Trećem kongresu Stranke demokratske akcije, održanom 13. oktobra 2001. godine u Sarajevu).

2002. – 2006. – član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (izabran na općim izborima u Bosni i Hercegovini 05. oktobra 2002. godine).

2005. godine, na Četvrtom kongresu SDA, održanom 26. maja u Sarajevu, ponovno izabran za predsjednika Stranke (drugi mandat).

15. marta 2007. godine izabran za predsjedavajućeg/dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

2009. godine na Petom kongresu SDA, održanom 26. maja u Sarajevu, izabran za predsjednika Stranke.

2011. godine izabran za predsjedavajućeg/dopredsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

01. februara 2013. godine na Konvenciji SDA izbran za predsjednika SDA.

U povodu obilježavanja 6. aprila – Dana oslobođenja Sarajeva od fašizma, 2008. godine dodijeljeno mu je priznanje za promoviranje tekovina antifašizma.

Odlukama općinskih vijeća Grada Bihaća i Odžaka imenovan počasnim građaninom ovih bh. gradova.

Oženjen, otac troje djece.

 

Sulejman Tihić je preselio na ahiret 25. septembra 2014. godine i sahranjen je u haremu Bijele džamije u rodnom Bosanskom Šamcu.

Bakir Izetbegović,  član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika SDA: ”Prerana smrt predsjednika Tihića je veliki gubitak za SDA, BiH i za sve njene građane”

“Ovo je veliki gubitak za sve građane ove zemlje. Sulejman Tihić bio je uzoran suprug, političar i čovjek kojeg ćemo pamtiti po hrabrosti, upornosti i dostojanstvu s kojim se nosio u isto vrijeme sa bolešću i teškim pitanjima zamršene bh. političke stvarnosti”.

Zlatko Lagumdžija: “Tihić je bio izuzetan čovjek i humanista”

“Duboko me je potresla vijest o smrti Sulejmana Tihića. Bio je izuzetan čovjek i humanista nevjerovatne energije, vrijedan i izuzetno uporan čovjek. Mislim da je kao političar bio istrajan u ostvarenju ciljeva i ideja za koje se zalagao i uvijek je imao jasne argumente za svoje stavove. Ono što je vrlo rijetko na ovim prostorima, pažljivo je slušao ljude i uvažavao je drugačije mišljenje prije nego donese svoju odluku”.

Mladen Ivanić: “Politički protivnik kojeg sam mnogo cijenio”

“To je bio čovjek koji nikada nije upotrijebio tešku i krupnu negativnu riječ. Svi dogovori koje smo postizali su bili izvršeni i mene gospodin Tihić nikada nije slagao. Mislim da će nedostajati u našim političkim bitkama kojih će još biti, a posebno mislim da je kao političar bio snažan vođa SDA, i nadam se da će ta stranka nastaviti putem koji je on svojevremeno trasirao”.

Amir Zukić: “Tihić je gradio pokidane mostove i vodio ovu zemlju naprijed”

“Pogođeni smo i svjesni da će bez njega biti teško. Meni ostaje žal za velikim prijateljem, od koga sam jako mnogo naučio, koji je imao strpljenja i pokazivao odlike dobrog čovjeka onda kad pogrešite. Nije galamio, nije ružio, nego bi sa najtoplijim glasom ukazao na grešku i sugerisao da je drugi način bio bolji. To će mi uvijek biti ideja vodilja da bi svi mi trebali tako da se ponašamo”.

Miroslav Lajčak: “Čovjek velikog utjecaja i još većeg srca”

“Umro je predsjednik SDA Sulejman Tihić, čovjek velikog utjecaja i još većeg srca. Neka mu uvijek gori svijeća crvenih plamenova”.

Šefik Džaferović: “Ostali smo bez dobrog predsjednika i dobrog čovjeka”

“Ja sam izgubio poznanika i prijatelja, a Stranka demokratske akcije i cijela zemlja, ostali su bez dobrog predsjednika i dobrog čovjeka. Zajedno smo živjeli i radili u jednom teškom vremenu. Borili smo se za napredak i reintegraciju ove zemlje, on je bio taj koji je predano radio na izgradnji države i njenih institucija”.

Senad Šepić: “Tihić je poznavao BiH i prilike u njoj”

”Sulejman Tihić bio je predan, uporan i strpljiv čovjek. Poznavao je Bosnu i Hercegovinu, poznavao je prilike u ovoj zemlji i znao je boriti se za svoje ideale, a u centru svih njegovih ideala bila je jedinstvena BiH”.

Peter Sorensen: “Tihić će nam veoma nedostajati”

“Duboko sam ožalošćen bolnom viješću o smrti Sulejmana Tihića. Moje misli su s njegovom porodicom. U ovom trenutku, u svoje osobno ime i u ime Europske unije, pridružujem se mnogima širom Bosne i Hercegovine koji su izrazili saučešće”.

Nermin Nikšić: “Bosna i Hercegovina izgubila je svog velikog prijatelja, a Bosanci i Hercegovci političara vrijednog poštovanja”

Sulejman Tihić je gradio Bosnu i Hercegovinu koju svi njeni građani, bez obzira na narodnost, vjeru i politička ubjeđenja, mogu nazivati domovinom. U tome ga nije mogla pokolebati čak ni golgota koju je preživio u ratnim logorima. Izražavam najdublje saučešće porodici Tihić i Stranci demokratske akcije. I jedni i drugi mogu biti ponosni na Sulejmana Tihića”.

Sulejman Tihić

TOP
Share This